Αναπροσαρμογή του ποσού επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες

Αναπροσαρμογή του ποσού επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες

Αρ. Πρωτ. 5095/15.09.08

Προς Υπουργό:
- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων


Σε συνέχεια προηγούμενης σχετικής κατατεθείσας ερώτησης προς το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Πότε θα επιστραφεί στους αγρότες ο ειδικός φόρος κατανάλωσης πετρελαίου», αριθμός πρωτοκόλλου 1699/17-07-08, επανέρχομαι στο θέμα κατόπιν εξέτασης των μέτρων, που πολύ σωστά έλαβε ο αρμόδιος Υπουργός για την στήριξη του Έλληνα αγρότη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με σχετική απόφαση προχωρά το Υπουργείο σε επιστροφή του ειδικού φόρου καυσίμων στους αγρότες. Πιο συγκεκριμένα στους παραγωγούς κηπουρικών και οπωρολαχανικών, στους καλλιεργητές που συντηρούν θερμοκήπια και μποστάνια (παραγωγούς καρπουζιών) επιστρέφεται ανά στρέμμα το ποσό των 3,5 €.
Ποσό, ωστόσο, που δεν ανταποκρίνεται στο υψηλό κόστος κατανάλωσης καυσίμων που απαιτείται για τις συγκεκριμένες παραγωγές, καθώς πρόκειται για τις πιο πολυδάπανες καλλιέργειες, όπου απαιτείται εκτεταμένη χρήση τρακτέρ, αλλά και θέρμανση για τα θερμοκήπια. Την ίδια στιγμή για άλλες καλλιέργειες λιγότερο δαπανηρές, ή και ακόμη περισσότερο, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου ορίζεται στα 8 €.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

- Προβλέπεται να επανεξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο το ποσό επιστροφής του ειδικού φόρου καυσίμων για τους παραγωγούς και να αυξήσει το ποσό από 3,5 € που σήμερα έχει ορισθεί σε τουλάχιστον 8 € ανά στρέμμα;

Απάντηση Υπουργείου